sâmbătă, 2 august 2008

Gai Jin

Gai Jin - strain, non japonez si probabil pe undeva, cuvantul acesta are si o conotatie negativa. Probabil, desi nu apare in nici un dictionar, cuvantul mai inseamna si retardat, inapoiat, prostanac, inferior.
Japonezii sunt mereu extrem de politicosi. Te trateaza foarte frumos, iti zambesc, te asculta. La inceput nu observi faptul ca, desi se comporta astfel, te considera un gai-jin, cu toate conotatiile aferente. Gai-Jin, daca vii in Japonia, mai ales daca vrei sa traiesti aici, trebuie sa fii constient ca mereu vei fi considerat inferior, mereu vei fi plasat cu cel putin o treapta mai jos decat orice japonez.

La urma urmei, trebuie sa privim in istorie. Din 1600 pana prin 1850 Japonia a fost o tara inchisa care a cultivat xenofobismul pana in panzele albe. Dupa deschiderea tarii, fortata de amiralul Perry, Japonezii nu si-au schimbat cu nimic modul de a gandi, in ciuda contactelor tot mai frecvente cu exteriorul. Mereu s-au crezut superiori, ca doar imparatul lor era descendent pe linie directa din Zeita Soarelui, Amaterasu.

La finalul secolului al 19-lea, Japonia, tara abia iesita dintr-un ev mediu prelungit poarta doua razboaie - unul impotriva Chinei, al doilea impotriva uneia din cele mai mari puteri ale lumii, Mama Rusie. Japonia le zdrobeste pe amandoua in aceste razboaie. Primul razboi mondial nu face decat sa ii creasca puterea si, implicit recunoasterea internationala.

Momentul in care Japonezii primesc primul dus rece este abia cel de-al doilea razboi mondial si infrangerea provocata de bombele atomice de la Hiroshima si Nagasaki.

De atunci au trecut abia saizeci si ceva de ani...este oare de mirare ca in continuare se considera superiori?

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt curioasa daca se considera superiori americanilor sau nemtilor...hmmm.

Anonim spunea...

buna dragilor, imi permit sa las si eu un comentariu despre japonezi: americanilor, 100% li se considera superiori, pentru simplul motiv ca LE SUNT superiori, la orice capitol. Americanii acum (in aceasta criza financiara) isi arata adevarata valoare, cea de natie nula, de urmasi de puscariasi; tot ce au ei, absolut tot, a fost construit de mintile unor baieti destepti, adusi din lumea larga, nu de ai loc.
Iar comparatia cu japonezi-nemti este valabila, sunt comparabili. Nemtii pot oricand sa concureze cu japonezii in domeniile importante.

food for thought : de ce nu sporta romanii termene de comparatie cu japonezii? din cauza originii latine, oare? din cauza asupririi comuniste, de 50 ani, care ne-a cam indobitocit? este potrivit exemplul dacie-toyota, in comparatia dintre noi si ei?
Andrei