sâmbătă, 2 august 2008

Dileme si Enigme

Japonezii au picioarele strambe, curbate. Daca stau drepti, genuncii nu li se ating iar gambele arata ca niste paranteze. Desigur nu este valabil pentru toti, insa majoritatea asa sunt. Oare care sa fie explicatia? Ei bine, conform acestui articol este o chestiune de genetica, o trasatura a rasei. Aceasta trasatura este apoi accentuata de faptul ca copiii Japonezi sunt obisnuiti sa stea in anumite pozitii. S-ar parea ca nu este vorba de pozitia traditionala, in genunchi, ci de statul in genunchi cu picioarele indreptate spre exterior, in parti opuse ale corpului, cu genunghii apropiati. Alta pozitie nociva ar fi tendinta manifestata mai ales de fete care considera ca statul cu picioarele indreptate spre interior este frumos sau atragator...

Dilema mea este - de ce iti dai copilul la balet, cand stii bine ca ori are picioarele strambe, ori e pe cale sa si le strambe, si in consecinta nu va putea niciodata sa fie gratios? Oare baletul poate corecta acest defect?

Cand vorbesc cu clientii, sau cu superiorii si asculta ce li se spune, Japonezii spun "Ah!" - ca sa arate ca au inteles despre ce e vorba.

Enigma - de ce aceasta interjectie nu este un simplu "ah!", ci un soi de sunet aproape orgasmic, un soi de suspin combinat cu un geamat, de parca nu numai ca ar fi inteles, dar ceea ce au inteles le-a si facut placere... "Am terminat de pus masa!" "AAAAhhhhH!"

Dilema - la noi in tara, profesoarele de balet isi permit genti Luis Vuitton?

Enigma - Japonezii rezerva clientilor un mod de adresare absolut unic. Cand le vorbesc acestora, Japonezii vorbesc cu cel putin o jumatate de octava mai sus decat in mod normal. Femeile sunt maestre - ele reusesc chiar sa urce cu o octava, uneori chiar doua, in cazul celor mai experimentate. Desigur, multe ajung sa sune absolut penibil. Parca ar vorbi unor copii, nu unor clienti.

Asadar, dilema finala - o fi mai politicos sa te pitigai in mod penibil la client ca la un copil mic?

2 comentarii:

Anonim spunea...

cu cat il tratezi pe japonez ca pe un copil neajutorat si implicit i te adresezi la fel, cu atat va fi mai multumit.

Samira spunea...

Cata prefactorie ...voci pitigaiate si...acum 500 de ani erau o banda de criminali notori care isi omorau semeni si cateodata isi spintecau burtile singuri ca sa scuteasca pe alti de o treaba.