sâmbătă, 19 iulie 2008

Engrish

Traduceti: Ranchi, Hanbagu, Furai, Sukuramburu, Appuru, Wokka.

Ei bine?

Solutia la problema: Lunch, Hamburger, Fried, Scrambled, Apple, Vodka - aceasta limba se numeste Engrish, sau Japanese English. Mi-a povestit cineva ca era in Tokyo si cauta un internet cafe. S-a dus la un politist si a intrebat unde gaseste "internet"...politistul nu a inteles despre ce era vorba. Omul a incercat din nou atunci, de data asta insa a tradus internet din engleza in japanese english - unde gasesc interneto. AAaa...interneto? a raspuns politistul intelegand brusc despre ce era vorba.

Cand ajungi aici, indiferent cata engleza stii, trebuie ori sa renunti la ea, ori sa o inveti din nou. Faptul ca japonezii nu fac diferenta si nu pot pronunta L (care pentru ei e R) si V (care este B), faptul ca in afara de vocale si litera N au numai silabe inseamna ca doar daca invata de mici engleza o pot stapani ca lumea. Altfel o vor poci...sau, ca sa nu folosesc un asemenea uvant, pentru ca nu ar fi cinstit - sa zicem ca asa cum Romania are o democratie originala, asa si japonezii vorbesc propria lor engleza.

Vine la mine o tipa la restaurant si zice "Te rog, fokku". Focu? Foku? Fokku? Ce dracu vrea asta de la mine? Vrea fuck? E cam directa...hmm...nu se poate. Si cum stateam eu asa si ma scarpinam in cap, continua sa-mi ceara "Fokku"... Femeie! ma gandeam...si atunci imi arata ce avea in mana si imi pica fisa. Dar nu va spun despre ce e vorba pana maine. Astept pareri - cine poate dezlega aceasta enigma, aceasta ghicitoare?

Ah, si nu in ultimul rand, va las cu un citat la care m-am prapadit de ras - este un nonsens total si cel care l-a gandit este evident un japonez, pentru ca se vede ca engleza lui este originala (cel putin). Este luat de pe pagina oficiala a Templului unde este ingropat Ieyasu Tokugawa. http://www.nikko-jp.org/english/toshogu/youmeimon.html

"Also, sculptures of giraffe are put on the side of the frame. These giraffes have no scale unlike the giraffe on the label of a beer."

2 comentarii:

Anonim spunea...

hmmm...poate fork?:P

J.B.Wocky spunea...

Ce tare esti!!!