luni, 21 iulie 2008

Nu doar (tot) ce e bun se mananca!















"Vai, ce bine miroase!" este exclamatia admirativa standard la dresa unei gospodine in romania. De cum intri in casa si te invaluie mirosul de sarmale si de carnati, friptura, ciorba si alte bunatati, sucurile gastrice incep sa se miste.
In japonia aceasta afirmatie nu are nici un sens si nici o valoare.
"Vai ce gust bun!" ar zice oricine daca ar gusta o mancare considerata buna.
Iarasi, la japonezi, mancare buna si gust bun sunt doua lucruri total separate care nu au nici o legatura una cu alta.
"Vai ce bine arata mancarea!" - de data asta intelegeti ideea nu?

In Japonia mancarea nu trebuie neaparat sa arate bine, nu trebuie sa miroasa bine, si nu trebuie nici macar sa aiba un gust bun. Desigur daca aceste calitati se intrunesc la o mancare ele vor fi apreciate. Dar chiar daca ele lipsesc, mancarea va fi considerata buna cu o singura conditie - sa fie sanatoasa! "Vai ce mancare sanatoasa!" este banuiesc cel mai mare compliment pe care il poti face unei gospodine.

Cel mai bun exemplu este natto - verificati linkul pentru modul de producere si efecte benefice. Pe scurt insa, natto sunt boabe de soia tratate cu o bacterie, care miros a mortaciune, sunt lipicioase si soioase si daca ai vedea asa ceva pe jos ai traversa strada. "De ce mancati natto, daca miroase asa scarbos?" (te si intrebi care a venit cu ideea geniala de a incerca asa ceva prima data...) - raspunsul inevitabil este "E foarte sanatos!" Prieteni, oare nu sunt pe lumea asta suficiente chestii sanatoase, in asa fel incat sa nu trebuiasca sa mananci chiar orice? Sunt unii care sustin ca urina este sanatoasa - oare asta inseamna ca in loc de palinca s-ar putea servi cate un paharel de urina la masa? Oare beneficiile consumului de natto nu pot fi obtinute in alt mod?

Pana una alta insa, japonezii sunt poporul cu cea mai mare speranta de viata. Sa existe oare vreo legatura? Tocmai pentru ca nu judeca mancarea doar din punct de vedere al gustului, mirosului si aspectului ci adauga al patrulea criteriu - sanatatea - tocmai de asta sunt japonezii asa longevivi? Ce parere aveti? Va las cu un filmulet despre cum se prepara o omleta cu orez si natto.

Vizionare placuta si pofta buna!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Bineinteles ca din cauza mancarii sanatoase au japonezii cea mai mare speranta de viata,ca doar n-or fi avand-o din cauza stresului la munca 12 ore in fiecare zi.:P